Proslavljen Dan Grada Livna

dangra21vijNizom događaja proslavljen je Dan Grada Livna 2021. Središnja proslava održana je na sam dan 28. rujna počevši s defileom gradskim ulicama članova Gradske limene glazbe HKUD Dinara i tradicionalnom budnicom. Potom je služena sveta misa u župnoj crkvi Svih svetih koju je predvodio župnik fra Vinko Sičaja. Na svečanoj sjednici Gradskoga vijeća Livna okupljene je pozdravio gradonačelnik Darko Čondrić. Govorio je o trenutačnim aktivnostima u gradu Livnu, povijesnom tijeku njegovog nastajanja te spomenuo buduće planove.

Uputivši svima čestitku za Dan grada Gradonačelnik je, između ostaloga kazao da nas život ovim prostorima i svakodnevica čine istima i jednakima.“Čovjek se rođenjem nastanjuje u zavičaju, a zavičaj u njemu. Ljepota svijeta započinje slikom zavičaja. Čovjek u očuvanju svoje cjelovitosti, kao bitnu odrednicu, ima potrebu za osjećajem zavičajne pripadnosti. Htjeli ili ne htjeli svi smo mi, svatko na svoj način, opečaćeni zavičajem, ali jednako tako svi mi na razne načine udaramo na neki način pečat zavičaju“, kazao je gradonačelnik Čondrić. Dodao je da posao koji je prihvatio ima viziju zajedničkim snagama raditi i graditi. Upoznao je nazočne s projektima na području grada Livna od izgradnje prstenastog vodovoda, gradnje mrtvačnice na groblju svetog Mihovila na Gorici, igrališta na Brini, utopljavanju školskih zgrada, unaprjeđenju javne rasvjete do aktivnosti unutar same Gradske uprave od uspostavljanja novog katastra nekretnina do najnovije odluke o oslobađanju obveze plaćanja naknade za uređenje građevinskog zemljišta na području regulacijskog plana Rasadnik za prvih pet ulagača. Na svečanoj sjednici Gradskoga vijeća Livna zbog nemjerljivog doprinosa u obrani Livna i livanjskog kraja u Domovinskom ratu dodijeljena je Povelja kojom je počasnim građaninom Grada Livna proglašen Rodolfo Barrio Saavedra.

 

poveljazahvalnice anusicdangr

Za iznimnu hrabrost i požrtvovnost u Domovinskom ratu Grad Livno dodijelio je zahvalnicu i značku Ljubi Vukoja i posthumno Angeli Banić. A zbog uspjeha i doprinosa kulturi, kulturnoj baštini i običajima livanjskog kraja, te športskim i dobrotvornim aktivnostima Grad Livno dodijelio je zahvalnicu i značku Livanjskoj zajednici Zurich u Švicarskoj. Na svečanoj sjednici povodom Dana Grada Livna bili su nazočni brojni gosti i uzvanici, između ostalih, zamjenica predsjedatelja Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Borjana Krišto, ministar hrvatskih branitelja iz Domovinskog Zapadnohercegovačke županije Mladen Begić, župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić, gradonačelnik Grada Osijeka Ivan Radić, počasni građanin Livna Mario Nađ. konzul Republike Hrvatske u Livnu Tomislav Vrdoljak, predsjednik Vlade HBŽ Ivan Vukadin s ministrima, predstavnici livanjskih Udruga proisteklih iz Domovinskog rata, načelnici susjednih općina te predstavnici oružanih snaga, policije i drugi. Svečanost su uveličali članovi Gradske limene glazbe te svojim nastupom na glasoviru Karla Ursa. Nakon sjednice na Spomeniku poginulima za slobodu hrvatskog naroda u spomen poginulim braniteljima položeni su vijenci i upaljene svijeće.

dangr21sjed dangr21condr