Izaslanstvo Japana u posjeti Livnu

japancimuzejIzaslanstvo iz Japana boravilo je u službenoj posjeti gradu Livnu. Njihov domaćin bio je gradonačelnik Darko Čondrić sa suradnicima. Delegaciju japanskih biznismena činili su predsjednik i vlasnik JIM grupacije Tokihiro Ikeda, vlasnik I director konzultatntske tvrtke Kazunari Watanabe , predstavnica bankarskog sektora Sawako Ohashi, vlasnica ugostiteljskog lanca restorana Mami Sakamoto te veleposlanik BiH u Japanu Siniša Berjan. Održan je sastanak u zgradi Gradske uprave na kojem je Gradonačelnik prezentirao Livno i livanjski kraj, s prednostima i mogućnostima ulaganja i razvijanja suradnje. Gostima je prikazan promotivni film o ljepotama livanjskog.

U izjavi za medije gradonačelnik Čondrić je kazao da je riječ o inicijalnom sastanku i dodao:“ Prezentirali smo poslovne mogućnosti na našem prostoru i ovaj sastanak predstavlja otvaranje Livna prema stranim investitorima, prateći pozitivne prakse drugih sredina, prije svega u Bosni Hercegovini i u Hrvatskoj. U razgovoru smo stavili naglasak i na turističku suradnju. Poznata je činjenica da veliki broj Japanaca dolazi primjerice u susjednu Hrvatsku a na godišnjoj razini svega nekoliko tisuća ih boravi u BiH. U Japanu Bosnu i Hercegovinu doživljavaju kroz period rata. Danas želimo pokazati da je to davna prošlost i da otvaramo prostor za buduću suradnju“, kazao je Čondrić. Tokihiro Ikeda kazao je kako mu je čast posjetiti Livno i Bosnu i Hercegovinu na 25. godišnjicu uspostave diplomatskih odnosa između Japana i Bosne i Hercegovine.

japancivijecnica japancizgrada

„Impresioniran sam bogatom poviješću i prirodom BiH, kao i toplom dobrodošlicom. Žao mi je što japanski državljani još nisu prepoznali tu bogatu povijest BiH. Vidjeli smo ovdje divnu prirodu, proizvode i mogućnosti suradnje i potrudit ćemo se sve to prezentirati japanskim turistima kako bi došli ovamo i iskusili ovo podneblje“, kazao je Ikeda. Izaslanstvo je kroz posjet Franjevčakom muzeju i galeriji Gorica u Livnu upoznato s dijelom kulturne baštine Livna. Upriličen je i posjet pogonu proizvodnje livanjskoga sira u mljekari Livno.

japanci mljek

 

 

 

 

 

 

 

 

Posjet Livnu bila je i prigoda susresti se s džudo klubom „Duman“ gdje je članovima ovog kluba uručena donacija opreme za treniranje. Svoj posjet Livnu japansko izaslanstvo završilo je obilaskom Kruga i razgledavanjem divljih konja.