Ministar gospodarstva i održivog razvoja u Vladi RH Tomislav Ćorić boravio u dvodnevnom posjetu Livnu

coric gradonacelnik coric gospodastvenici

Ministar gospodarstva i održivog razvoja u Vladi Republike Hrvatske Tomislav Ćorić posjetio je Livno. Uz livanjskog gradonačelnika Darka Čondrića domaćini posjete bili su zamjenik predsjedatelja Doma naroda Parlamentarne Skupštine BiH i predsjednik HDZ-a BiH dr. Dragan Čović i predsjedateljica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Borjana Krišto. Tijekom dvodnevnog posjeta održano je niz sastanaka na kojima je bilo riječi, prije svega o potencijalima Livna, stanju u gospodarstvu i unaprjeđenju suradnje s Republikom Hrvatskom kao i ostvarivanju suradnje s hrvatskim gradovima i općinama u pograničnom području. Potencijali Buškoga jezera bili su tema razgovora s ministrom Ćorićem kojega su domaćini upoznali s trenutačnom situacijom kada je u pitanju naknada koju Republika Hrvatska izdvaja Livnu po osnovu korištenja ovog vodnog resursa.

Domaćini su s izaslanstvom tijekom prvog dana posjeta obišli ovo najveće umjetno jezero u Europi te posjetili pogon Crpne stanice Buško Blato u Podgradini, crpno turbinskog postrojenja putem kojeg se akumulira voda u jezeru za potrebe glavne hidroelektrane Orlovac u Rudi u Republici Hrvatskoj. Gradonačelnik Čondrić je istaknuo da je trenutačna naknada koju Livno prima od HEP-a zbog korištenja vode iz jezera niska. „Raspodjela sredstava mora biti veća i Grad Livno će, u suradnji s višim razinama vlasti, nastojati da se to i ostvari. Ministra smo upoznali s trenutačnim stanjem u livanjskom gospodarstvu i izrazili smo, kao jedinica lokalne samouprave, spremnost na suradnju posebno s pograničnim gradovima i općinama s kojima vidimo zajednički interes u dobivanju sredstava iz europskih fondova. Livno ima prirodne potencijale, vodu, vjetar sunce, te ima u planu upravo kroz projekte naslonjene na ove prirodne resurse pokrenuti gospodarstvo“, kazao je gradonačelnik Čondrić. Drugog dana posjeta ministra Ćorića održan je sastanak u uredu gradonačelnika gdje se razgovaralo o ostvarivanju suradnje i realizaciji zajedničkih projekata. Potom se izaslanstvo susrelo s gospodarstvenicima grada Livna. Kroz razgovor gospodarstvenici su iznijeli svoje viđenje situacije te istaknuli probleme s kojima se susreću kroz poslovne aktivnosti. U obraćanju medijima ministar Ćorić je naglasio kako je HEP u vlasništvu Republike Hrvatske te će u narednom razdoblju učiniti sve da odnosi HEP-a s gradom Livnom budu što je moguće bolji.

coric busko jezero  coric crpna stanica

“Gradonačelnik Čondrić je izišao s inicijativom da se otvori prostor ugradnji jednog uređaja kojim bi se zapravo definirao jedan drugi zakonski prihvatljiv način obračuna. Ja osobno nemam ništa protiv toga i prenijet ću pozitivne dojmove o ovoj inicijativi i prema menadžmentu HEP-a. Što se tiče suradnje oko Buškog jezera ono što se jučer u obilasku nametnulo kao tema je i potencijalan razvoj drugih sadržaja oko ovog jezera jer oni ne postoje, s obzirom na činjenicu da želimo što je moguće više relaksirati i poboljšati odnose između HEP-a i Livna. Držimo da je svaka pozitivna inicijativa s naše strane dobrodošla i vjerujem da ćemo u narednom razdoblju, s obzirom na činjenicu da je trenutno u izradi i razvojna strategija grada Livna, naći način da oplemenimo i to područje“, istaknuo je ministar Ćorić. Govoreći o dijelu sastanka s livanjskim gospodarstvenicima ministar Ćorić je kazao da je tim razgovorom otvoren čitav niz perspektiva, s naglaskom na i pitanje graničnog prijelaza Kamensko. „To je tema o kojoj ću razgovarati na Vladi na užem kabinetu u srijedu i prenijeti čitav niz pitanja koja su se nametnula na ovom sastanku. S druge strane bilo mi je drago upoznati proizvođače iz prehrambene industrije, sira i mesnih prerađevina koji u narednom razdoblju šire svoje kapacitete“, kazao je ministar Ćorić. Predsjedateljica Zastupničkog doma Parlamentarne Skupštine BiH Borjana Krišto je izrazila zadovoljstvo posjetom ministra i održanim sastancima. „Nastavit ćemo s ovom suradnjom i ubuduće s ciljem da Livno kao grad napravi iskorak sa svojim strateškim programima koji su važni za razvitak. Gospodarstvo je osovina razvitka i pokretač u razvoju i turizma i poljoprivrede i svih drugih segmenata i to ćemo u budućnosti jačati“, istaknula je Krišto. Gradonačelnik Čondrić je zahvalio izaslanstvu Vlade RH na posjeti i konstruktivnim razgovorima te u obraćanju javnosti istaknuo prednosti livanjskog kraja. „Želimo poboljšati situaciju korištenja potencijala Livanjskog polja, nastavka izgradnje gospodarskih zona i stvaranja uvjeta za privlačenje stranih ulagača i njihovog dolaska na naše područje i samim tim otvaranja novih radnih mjesta. Jednako tako ćemo biti istinski partneri i našim domaćim gospodarstvenicima. Stoga smo i s njima danas razgovarali a sve s ciljem da zajedničkim snagama pokrenemo livanjsko gospodarstvo. Mišljenja smo da nam u svemu tome nastavak dobre suradnje s Vladom Republike Hrvatske može itekako pomoći uz veliku podršku koju imamo od strane vodstva hrvatske politike u BiH“, kazao je između ostalog gradonačelnik Čondrić.

coric bkrug  coric zupnik

U sklopu posjete domaćini su s izaslanstvom Vlade RH obišli pogon tvornice za proizvodnju PVC i aluminijske stolarije B-Krug koja više od 70 % vlastitih proizvoda izvozi na tržište Europske unije. Susreli su se i s župnikom župe Svih Svetih u Livnu fra Vinkom Sičajom.