U Livnu otvorena nova zgrada Glazbene škole

gl1Na radost livanjske djece, učenika Glazbene škole kao i cijele livanjske javnosti u Livnu je otvorena nova zgrada glazbene škole. Simboličnim presijecanjem vrpce školu su zajedno otvorili gradonačelnik Livna Luka Čelan i predsjednik Dragan Čović. Prilikom obraćanja nazočnima gradonačelnik Čelan je uz pozdrave izrazio i zadovoljstvo što još jedan veliki projekt Grada Livna predaje na uporabu prije svega livanjskoj mladosti. „Sva ova mladost, ovi učenici, tek su na početku svojih životnih utakmica. Obveza nam je dati im što veće šanse i što bolje uvjete za izrastanje u prave pobjednike. Siguran sam, kako u sportu, da i na polju kulture Livno ima svoje pobjednike i među ovim učenicima okupljenima danas pred novom zgradom Glazbene škole. Oni su ponos našega grada. Puno smo puta istaknuli njihove uspjehe kako pojedinačne tako i skupne. Naša glazbena škola Franjo Vilhar prepoznatljiva je po uspjesima i izvan okvira Bosne i Hercegovine. Nastojali smo odgovoriti na pravi način na njihove uspjehe i sretan sam i zadovoljan da smo u tome uspjeli izgradivši novu, modernu školsku zgradu na zadovoljstvo vjerujem svakog onog tko istinski voli svoje Livno“, kazao je gradonačelnik Čelan.

gl2

gl3gl4

 

 

 

 

 

Istaknuo je da se svaki grad ili općina i njihova uprava zalažu koliko mogu i znaju. „Mi smo se trudili u proteklom periodu preobraziti naš grad na bolje, stvoriti bolje infrastrukturne uvjete i odraditi niz važnih i velikih projekata u Gradu Livnu. Sretan sam da smo u tome uspjeli. Nastojali smo biti bliski svakom našem sugrađaninu i biti dobri domaćini svakom našem dragom gostu. Dokazali smo to do sada nizom primjera. Posebno kroz kulturu i kulturna događanja! Želja nam je da tih kulturnih događanja od danas u našem gradu bude i više i da upravo učenici, nastavnici i kompletno naša Glazbena škola bude predvodnik u okupljanju mladosti i jačanju kulture u našem gradu na radost svih nas“, zaključio je gradonačelnik.

gl5gl6gl7
Predsjednik Čović je čestitao na otvaranju zgrade Glazbene škole u Livnu te kazao:“U BiH sam obišao sve škole i ni jedna nije ovako građena namjenski, osnovna glazbena škola koja će vrlo brzo dobiti dimenziju srednje škole a uvjeren sam i akademije. To ova djeca, nastavnici i roditelji zaslužuju. Ovim se daje jedna potpuno nova dimenzija u odgoju ne samo glazbenom nego općenito u kulturi. Čestitam gradonačelniku i svim njegovim suradnicima da su realizirali jedan projekt koji zadovoljava sve uvjete da sutra u njoj bude i srednja glazbena škola pa i preko sveučilišta u Mostaru i glazbena akademija“, kazao je predsjednik Čović.

Ravnatelj Osnovne glazbene škole Franjo Vilhar Mladen Jelović u svom obraćanju nije krio zadoivoljstvo otvaranjem nove zgrade glazbene škole. „ Ono što posebno raduje jest činjenica da je naš rad prepoznat od strane našeg osnivača Grada Livna a posebno gradonačelnika Luke Čelana, čovjeka koji je ne samo prepoznao nego i našao način da ove naše uspjehe i nagradi na najbolji mogući način. Na jednom koncertu naše škole je obećao da će učiniti sve da djeca dobiju novu zgradu, zgradu koja će nam pružiti sve adekvatne uvjete za još bolji i kvalitetniji rad zgradu u kojoj će se moći primiti veći broj učenika i proširiti broj odjela, zgradu čijom će se izgradnjom stvoriti svi preduvjeti za osnivanjem toliko iščekivane srednje glazbene škole i čime bi se napokon ostvario san mnogih naših učenika za daljnjim glazbenim obrazovanjem u svom gradu“, kazao je ravnatelj Jelović.

 

Novi objekt zgrade Glazbene škole ima 16 učionica za individualnu nastavu, učionicu za zbor i orkestar, skupno muziciranje, zbornicu, knjižnicu i urede za upravu škole. Ukupna površina objekta je 1544 metra četvorna. Škola je opremljena namještajem i drugim potrebnim inventarom za njezino funkcioniranje. Okoliš je uređen a za sve navedeno od izgradnje do opremanja bilo je potrebno uložiti oko 2 milijuna konvertibilnih maraka. Sredstva su najvećim djelom osigurana kroz proračun Grada Livna. Vlade RH je također sudjelovala u financiranju sa 130 tisuća maraka.

Za prigodu otvorenja učenici Osnovne glazbene škole Franjo Vilhar održali su mini koncert za sve nazočne a novi zgradu je blagoslovio Fra Julijan Madžar.