Dvadeset korisnika u Livnu dobilo plastenike za proizvodnju povrća

plastenik3Grad Livno i ove godine provodi projekt dodjele plastenika u suradnji s britanskom dobrotvornom organizacijom za međunarodnu pomoć „MAID“ i „LDSC“. Završen je javni natječaj kojeg je provela Služba za lokalni razvoj i investicije Grada Livna te je odabrano dvadeset korisnika. Riječ je o projektu „Ekonomsko osnaživanje socijalno i materijalno ugroženih i mladih osoba kroz proizvodnju povrća u plastenicima“. Danas je u zgradi gradske uprave organizirano i potpisivanje ugovora kojega su potpisali predstavnici spomenutih dobrotvornih organizacija, krajnji korisnici a u ime Grada Livna ugovore je potpisao gradonačelnik Luka Čelan. Vrijednost cjelokupnog projekta je oko pedeset tisuća konvertibilnih maraka. Osamdeset posto vrijednosti ugovora snose Grad Livno s poslovnim suradnicima, a dvadeset posto korisnici.

plastenik1  plastenik4

Ovo je druga godina zaredom da Grad Livno provodi projekt dodjele plastenika. Iz lanjskog iskustva uvidjeli smo veliku zainteresiranost naših sugrađana te projekt prepoznali kao samoodrživ i koristan. Ono što me osobno veseli jest to da je ove godine među prijavljenima bio veći broj mladih ljudi. Grad Livno će i u budućnosti podržavati ovakve projekte a sve s ciljem poticanja poljoprivredne proizvodnje“, kazao je gradonačelnik Čelan.

U ime organizacije Muslim Aid Admir Hodžić, edukator o temi plasteničke proizvodnje je kazao da su ponukani dobrom i profesionalnom suradnjom s Gradom Livno ponovno se odlučili na nastavak suradnje. „Dodatno nas ohrabruje što vidimo da je veći broj prijavljenih nego što je prošli put bio i svakako veliki broj mladih. U iduća dva dana korisnici će imati priliku upoznati se sa nekim osnovama o proizvodnji u plastenicima. Ugovore su potpisali, potom slijedi postavljanje plastenika i monitoring od dvije godine gdje oni mogu iskoristiti sve usluge agronoma, savjetodavne usluge kao i bilo koja druga pitanja vezana za poljoprivrednu proizvodnju“.

Plastenike je dobilo dvadeset korisnika putem javnog natječaja. Jedna od korisnica je Anđelka Jozić koja je izrazila svoje zadovoljstvo i zahvalnost Gradu Livnu na pruženoj mogućnosti. „ Ja mislim da je ovo jedna okolnost koja nam svima pomaže. U gradu Livnu primjećujemo da mladi odlaze a mi malo stariji bi trebali da im kao primjer damo da se može i u Livnu lijepo živjeti. Jer ono što mi imamo i prirodu i ljepote i nezagađenost i što možemo proizvesti zdravu hranu to nema nitko u Europi“, kazala je Jozić.

Korisnici će u iduća dva dana proći odgovarajuću obuku iz oblasti plasteničke proizvodnje. Svaki od korisnika dobit će kompletno opremljen plastenik veličine stotinu kvadrata, što uključuje i sustav navodnjavanja kao i potreban sadni materijal.