Proslavljena 27. obljetnica obrane Livna i livanjskog kraja

mimohod19  nadj i gradon

Svečanom sjednicom Gradskog vijeća Livna proslavljena je 27. obljetnica obrane Livna i livanjskog kraja, kojoj su prethodili sveta misa i svečani mimohod. Svojim dolaskom proslavu su uveličali brojni gosti iz političkog života, predsjednik HNS-a BiH i predsjednik HDZ-a BiH dr. Dragan Čović, predsjedateljica Zastupničkog doma parlamentarne Skupštine BiH Borjana Krišto, izaslanici i zastupnici na svim razinama vlasti, predsjednik Vlade Hercegbosanske županije Ivan Jozić s ministrima u Vladi, potom predstavnici Udruga proisteklih iz Domovinskog rata BiH kao i brojni gosti iz Republike Hrvatske, te predstavnici vojnog, gospodarskog i drugog života.

Na sjednici je sve nazočne pozdravio gradonačelnik Livna Luka Čelan prigodnim obraćanjem u kojem se posebno obratio braniteljima te njihovim obiteljima istaknuvši da su upravo branitelji dali najviši doprinos u očuvanju najvećih vrijednosti te im zbog toga uputio jedno veliko hvala za sva njihova odricanja, kao i za sve ono što su pokazali kao odlučni i hrabri vojnici braneći Livno i livanjski kraj. „Ja vas pozivam da danas u mirnodopsko vrijeme budete na tragu vaše odlučnosti i hrabrosti koju ste imali u očuvanju rodnoga kraja i zajedno ostanemo i opstanemo u domovini Bosni i Hercegovini. Dolaze nam nove generacije koje ne pamte vrijeme rata. Važno je dati im jedinstvenu poruku koliko je svijetla i časna naša prošlost. Te nove generacije su jamstvo našeg opstanka na ovim prostorima. Zato im moramo osigurati budućnost po mjeri čovjeka“, kazao je gradonačelnik Čelan. Dodao je da je „i dalje pred svima nama zadaća da s puno rada, vjere i poštovanja prema braniteljskoj populaciji, prema onima koji su dali sve za rodnu grudu činimo sve kako bismo se okrenuli vrijednostima rada, postignuća, optimizma, napredovanja i razvitka.“ Na zahvalnost braniteljima podsjetio je i predsjednik Gradskog vijeća Livna Sead Hadžijahić u svom prigodnom obraćanju.

 

Okupljene je pozdravio i predsjednik HNS-a BiH i predsjednik HDZ-a BiH dr. Dragan Čović. Kazao je da je u današnje vrijeme bitno prisjetiti se svake žrtve Domovinskog „kao i svega onog što smo uradili, što je dobro i za predstavnike HVO-a i kada je u pitanju zakonodavstvo u BiH i RH. Vjerujem da zajedno s našim Udrugama proisteklim iz Domovinskog rata napravljen jedan veliki iskorak i zbog toga hvala onima koji su dali puni doprinos da u našem zakonodavstvu, a jednako tako i u zakonodavstvu RH do kraja zaštitimo vrijednosti Domovinskog rata i svakog našeg branitelja“, kazao je dr. Čović obraćajući se na svečanoj sjednici u Livnu.

Središnji događaj svečane sjednice bilo je uručenje Povelje počasnog građanina Grada Livna koju je gradonačelnik Luka Čelan uručio bojovniku Mariju Nađu za zasluge u obrani Livna i livanjskog kraja. „Ne smijemo i nećemo zaboraviti hrabri i nesebični čin onemogućavanja neprijatelja u napredovanju tog ključnog 23. travnja 1992. godine. Upravo zbog takvih, hrabrih i odlučnih, mi smo danas ovdje!

Jednom od njih dužni smo uputiti posebnu zahvalnost, bojovniku koji toga dana dolazi u Livno iz rodne Slavonije i na prvoj crti uništava neprijateljski tenk“, kazao je u uvodnom dijelu uručivanja Povelje Mariju Nađu gradonačelnik Livna dodavši da ovim činom odajemo poštovanje i svim braniteljima livanjske bojišnice. „Vjerujem da dijelimo mišljenje da ste tog sudbonosnog i povijesnog dana za Livno bili sa svojim suborcima, prvi među jednakima“.

Na uručenom priznanju zahvalio je Mario Nađ uputivši pozdrave svojim suborcima i napose obiteljima poginulih branitelja.

Nakon svečane sjednice Gradskoga vijeća, koju su svojim nastupom uveličali članovi Gradske limene glazbe, harmonikaškog orkestra pod ravnanjem Mladena Jelovića i članice vokalne skupine Dinara pod vodstvom Matee Trboglav Vrdoljak, položeni su vijenci na spomeniku poginulima za slobodu hrvatskog naroda u gradskom parku. Svečanost proslave 27. obljetnice Livna i livanjskog kraja nastavljena je služenjem svetih misa i prigodnim druženjem u Rujanima i Čelebiću.

Inače proslava je započela 13. travnja sjećanjem na Domovinski rat uz obilazak sektora livanjske bojišnice, športskim natjecanjem u ribolovu, međuškolskim športskim natjecanjem te uličnom utrkom. Prikazan je i dokumentarno-igrani film o vukovarskim hrvatskim braniteljima pod nazivom Glavu dolje ruke na leđa.

Galerija fotografija